Voorzieningen voor ouderen

Veel bezoekers en patiënten zijn al ouder en slecht ter been. Voor deze groep mensen zijn speciale aanpassingen gewenst, zoals hogere stoelen in wachtruimten. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen zijn vaak onzeker over een uitslag of angstig voor een behandeling. Een mooi aquarium in een wachtruimte bijvoorbeeld leidt af en geeft rust.

Anti-dwaalsysteem verpleegafdelingen

Voor sommige patiënten op de verpleegafdelingen is het niet veilig om de afdeling te verlaten. Helaas zijn zij zich hiervan vaak niet bewust of niet in staat dit in zich op te nemen en te onthouden. Als patiënten op een onvoorzien moment toch de afdeling verlaten, kan dit problemen opleveren, zowel voor de veiligheid van de patiënt als voor de omgeving. Door toepassing van het anti-dwaalsysteem op de toegangsdeuren ontstaat er een situatie waarin de patiënt niet op de kamer hoeft te blijven maar vrij over de afdeling kan bewegen. Wanneer deze echter de afdeling dreigt te verlaten wordt er een melding afgegeven naar de verpleegkundige. 

Workshops uiterlijke verzorging voor patiënten met kanker

Een goed verzorgd uiterlijk draagt bij aan het zelfvertrouwen. Stichting Goed Verzorgd, Beter Gevoel steunt mensen met kanker bij hun uiterlijke verzorging. Want wie er goed uitziet, voelt zich vaak ook beter. Onder begeleiding van gespecialiseerde professionals krijgt de deelnemer advies over huid- en haarverzorging. In een ontspannen sfeer laat een speciaal getrainde schoonheidsspecialist zien hoe men de huid het beste kan verzorgen en opmaken. Als wenkbrauwen uitvallen, leert de deelnemer hoe deze bijgetekend kunnen worden. Ook is er een haarwerker/kapper aanwezig die laat zien welke pruik goed bij iemand past. Er is gelegenheid om te experimenteren met sjaals en andere alternatieven als iemand geen pruik wil dragen. Met de opgedane kennis gaat men vervolgens zelf aan de slag. Na afloop krijgt de deelnemer een tasje met cosmeticaproducten mee naar huis. De Stichting Vrienden van het St Jansdal wil het mogelijk maken om jaarlijks minimaal vier workshops in het ziekenhuis aan te bieden.

Herinrichting kinder- en tiener kamers

In de afgelopen jaren zijn vanuit het project “Angst verminderen bij kinderen” op de poliklinieken, daar waar meer dan duizend kinderen per jaar komen, speelhoeken en kindvriendelijke wachtkamers gekomen. Herkenbaar aan de giraffe, met vrolijke spelelementen en aangepaste kleuren. Daarnaast is een plan ontwikkeld voor de kinder- en tienerafdeling, waarbij het junglethema is uitgewerkt. Het is de bedoeling dat iedere kamer herkenbaar wordt aan een eigen dier, zoals een olifant of aap. Voor de tieners is een eigen kamer in “urban jungle”-thema ontworpen.. Een groot deel van dit project is al gerealiseerd Komend jaar hopen we het laatste deel van de kinder- en tienerafdeling te restylen.