Gerealiseerde projecten

Het St Jansdal zorgt samen met de Vriendenstichting voor het welzijn van al haar patiënten, groot én klein. Met partners en sponsoren kunnen zij verder invulling geven aan de belangrijke extra’s die een bezoek aan het ziekenhuis zo (kind)vriendelijk en comfortabel mogelijk maken. 

 

Een van de speerpunten van het ziekenhuis en van de vriendenstichting is “Angst verminderen bij kinderen”. De stichting Vrienden van het St Jansdal heeft een aantal projecten gerealiseerd die goed bij dit thema aansluiten. Hieronder zie je een overzicht van alle gerealiseerde projecten.

Samen sterk voor 2 interactieve spel-apparaten (tv’s met touchscreen)

Samen sterk voor 2 interactieve spel-apparaten (tv’s met touchscreen)

Met de opbrengst van diverse sponsoring-acties en donaties heeft de kinder- en tienerafdeling 2 tv’s met touchscreen kunnen aanschaffen, waarop kinderen allerlei leuke spelletjes kunnen spelen terwijl zij aan het wachten zijn op hun afspraak. Zo ontvingen wij een donatie van Belpa voor € 750,- vanwege hun 75-jarig bestaan. De Dominicusschool haalde € 1.350, - op met allerlei leuke activiteiten rondom kerst. Wij ontvingen een kerstschenking van Midden Nederland Makelaars ter waarde van € 200,- en collega Marleen schonk de opbrengst van enkele door haar verkochte kunstwerken aan de vriendenstichting. Door dit aan te vullen met een deel van de oliebollenopbrengst van 2020 konden de interactieve tv’s worden aangeschaft, waar nu al heel veel kinderen enorm veel plezier van hebben.

 

Kosten:                                                € 5.800, -

Mogelijk gemaakt door:                   Donatie 75- jarig Belpa, Kerstschenking Midden Nederland                                                               makelaars, verkoop kunstwerken Marleen, sponsoracties                                                                 Dominicus Savio, oliebollenverkoop Hop’s taartenshop.

 

Pijn en stressreductie koffertjes

Op sommige afdelingen worden medische onderzoeken/ingrepen gedaan die kinderen spannend vinden en soms ook pijnlijk zijn. Om te voorkomen dat een kind hierdoor een negatieve ervaring opdoet (en dit vervolgens mee neemt naar een volgend ziekenhuisbezoek) heeft de vriendenstichting gehoor kunnen geven aan de aanvraag om op alle afdelingen waar medische onderzoeken/ingrepen bij kinderen plaatsvinden een koffertje neer te zetten met leuke afleidmaterialen, hypnose verhalen en informatie rondom welke woorden je juist wel of niet moet gebruiken bij een jonge patiënt. Deze koffertjes zijn mogelijk gemaakt met de opbrengst van een sponsorloop die is georganiseerd door VV Zwart-wit.

Kosten:                                                            € 670,-

Mogelijk gemaakt door:                               Sponsorloop VV Zwart-wit

Grappige banners geven sfeer op de afdeling

Op de dagzaal kind in Lelystad staan sinds kort een aantal grappige banners ter afleiding van kinderen. Op iedere banner staat een raadsel of een verstopplaatje. Deze banners zijn aangeboden door het bedrijf CSC Sport, van afzwaaiend bestuurslid van de Vriendenstichting Theo Ceelen.

Kosten:                                                            € 150,-

Mogelijk gemaakt door:                              CSC Sport

Andere projecten die in 2021 zijn gerealiseerd zijn:
VR-brillen voor patiënten

VR-brillen voor patiënten

Nadat in 2020 al meerdere VR-brillen succesvol zijn ingezet voor stressreductie bij het zorgpersoneel zijn aanvullend enkele VR-brillen mogelijk gemaakt ten behoeve van pijnbestrijding bij patiënten. De Vriendenstichting heeft de inzet van deze brillen kunnen realiseren vanuit een legaat dat zij heeft ontvangen.

Kosten:                                                            € 2.500, -

Mogelijk gemaakt door                                 Legaat pijnbestrijding

Aroma-diffusors - Hier zit een luchtje aan

Aan sommige werkzaamheden in het ziekenhuis zit letterlijk een luchtje…. Dat is niet altijd even fijn voor de collega’s van het palliatief team. Uit de algemene middelen kon de Vriendenstichting een tweetal aroma-diffusors mogelijk maken. Dat lucht letterlijk op.

Kosten:                                                            € 556,60

Mogelijk gemaakt door:                                Algemene middelen

Spreekbeurtkoffers

Ten behoeve van de locatie Dronten heeft de Vriendenstichting een tweetal spreekbeurtkoffers mogelijk gemaakt. Deze koffers zijn geschikt voor alle bassischoolleerlingen en bevat een informatiepakket, een USB met een ziekenhuisfilm, een aflevering van TopDoks en foto's van verpleegkundigen en artsen om te gebruiken in een powerpoint presentatie. Ook zitten er allerlei echte ziekenhuisspulletjes in de koffer, want een spreekbeurt wordt natuurlijk veel leuker als er ook echte voorwerpen uit het ziekenhuis getoond kunnen worden. De koffer kan 2 weken geleend worden.

Kosten:                                             € 360,-

VR-brillen voor stressreductie bij zorgmedewerkers

VR-brillen voor stressreductie bij zorgmedewerkers

Na een eerste succesvolle inzet van VR-brillen om stress te verminderen bij het zorgpersoneel in deze coronatijd heeft de Vriendenstichting aan het eind van 2021 een nieuwe inzet van deze brillen mede mogelijk gemaakt met een mooie donatie van Stichting HWB en Stichting Salem. Deze donaties zijn verdubbeld door het ziekenhuis, waardoor de brillen ziekenhuis-breed ingezet kunnen worden.

Kosten:                                             € 13.500, -

Mogelijk gemaakt door:                     Stichting HWB, Stichting Salem, verdubbeling door St Jansdal ziekenhuis