Een bijzonder kunstwerk

Kinderen die een behandeling of onderzoek moeten ondergaan komen meestal onder begeleiding van hun ouders. Ze moeten in het ziekenhuis hun ouders volgen, die vaak gestrest zijn. Kinderen voelen deze onrust vaak aan en worden zelf angstig. Met dit project krijgen kinderen de regie om de weg in het ziekenhuis zelf te vinden. Kunstenaar Robbert van der Horst heeft hiervoor een uniek ontwerp gemaakt. Het gaat om een project dat de cirkel als het ware rond moet maken.

 

Uitgangspunt is een grote wereldbol van glas in de verbouwde centrale hal. Om deze bol cirkelen allerlei vervoersmiddelen. Alleen dit kunstobject zal verwondering oproepen bij de kinderen en hun ouders. Er zijn in totaal dertien vervoersmiddelen waaronder een auto, fiets, paardenkoets, vliegtuig, ezel, trein, luchtballon, bus maar natuurlijk ook een giraffe. Elk vervoersmiddel is aan een polikliniek of afdeling gekoppeld. Wanneer een kind naar de polikliniek oogheelkunde moet, hoort daar bijvoorbeeld een luchtballon bij. Dan moet het op de knop van de luchtballon drukken en vervolgens wordt er met licht of geluid een route zichtbaar.

 

Iedereen weet hoe leuk kinderen het vinden om op knoppen te drukken. Wanneer zij op de goede poli zijn aangekomen dan wordt dit ook op een speciale manier kenbaar gemaakt. Moet een kind daarna voor onderzoek naar een andere afdeling dan moet hij overstappen op een ander vervoersmiddel. Kinderen worden afgeleid van de komende behandeling, het geeft ze de regie en het is leuk om te doen. Daarnaast worden ze op speelse wijze met kunst in aanraking gebracht.